onsdag 6 februari 2008

Kinas.se - Om Kina, dess historia och språk

Kinas.se är en webbplats om Kinas språk och historia och innehåller en del matnyttigt för den intresserade. På sajten kan man lära sig mer om vilka språk (och dialekter) som talas i Kina och få en överblick i den långa och spännande historian som landet har.

Webbplatsen består av ett antal sidor som tar upp olika områden, en sida tar upp Korta fakta om Kina där man kan få bra och kortfattad info om landets befolkning, Kinas oehörda storlek, den största befolkningsgruppen och provinser bland annat. Här nedan följer ett urval av vad som kan hittas på webbplatsen:

En sida som säkert många besökare uppskattar handlar om att resa till Kina och här får man information om en rad nyttiga saker man bör känna till innan man packar resväskan och ger sig av till mittens rike. Här finner du information om vad som gäller kring Visum för att resan och vilka olika typer det finns att välja mellan att ansöka om. Du finner även tips försäkringar man bör teckna , när det är högsäsong, Kinas tidszon och adresser och kontaktuppgifter till Sveriges ambassad och generalkonsulat i landet.

En annan sida tar kortfattat upp information Kinas långa historia och här hittar du snabb fakta om bland annat de gamla dynastierna men även viktiga årtal för händelser i landet under modern tid. Ett roligt inslag i form av en lista på uppfinningar som kommer från Kina och som förändrat vårt sätt att leva finns också att ta del av.

Kinas medicin som vi i väst kallar alternativmedicin får man också möjlighet att ta del av fakta om. Här får man en överblick om historia, viktiga begrepp, diagnostik och olika discipliner såsom akupunktur och örtmediciner.

Omdöme: För den som skall åka till Kina eller bara är allmänt intresserad är kinas.se en bra startpunkt. Sajten har en bra disposition av innehållet och intressant blandat innehåll som känns väl genomarbetat. Känslan är att den som författat innehållet på webbplatsen har god kunskap som man som besökare får en möjlighet att ta ta till sig av.